Residential

Primrose Hill

Bringing out the best of a 1960s townhouse in a modernist style

Schneider Designers were commissioned to renovate a 1960s townhouse on the Chalcot Estate in Primrose Hill, Northwest London, for a couple with a teenage son. We provided the full architectural services that drove the project from the client’s brief in conjunction with our design expertise to create and deliver their dream home.

Although this project did not involve any extension to the original house, the feel of the new house renovation is much larger with three double bedrooms where previously there were only one double and two single bedrooms. Part of the challenge was to maintain the open plan stairwell which did not meet current building control regulations. We managed to maintain the feature with the use of an Imist system in conjunction with motorised ventilation which is connected to the smoke detection system. The design was completed with a unique design for the solid oak balustrade. All the carpentry in the house was designed to meet the needs of the family, including: wardrobes, built-in units and kitchen. Lighting also played an important role in the design, proving a scheme that includes ambient lighting, task lighting and feature lighting to make the most of each area of the house.